Časté otázky
Co do kličkovací misky nepatří?
Ke klíčení nepoužívejte semena zahrádkářská, ta bývají chemicky ošetřena a nehodí se ani velké druhy fazolí, které by Vám mohli způsobit zažívací problémy a navíc by Vám ani nechutnaly. Jinak doporučuju experimentovat, uvidíte sami, kde budete úspěšní a co Vám bude vyhovovat. Pokud budete chtít vyzkoušet červenou čočku, tak kupte neloupanou. Neúspěšní budete pravděpodobně i s chia semínky, které kolem sebe vytvoří gelový obal.
Jak využít klíčky v kuchyni?
Možností jak klíčky konzumovat je celá řada. Syrové jsou vynikající do salátu, na chléb s máslem nebo do pomazánek, dipů či jako posyp už hotového pokrmu – polévky či rizota.
Sladké klíčky slunečnice jsou výborné do snídaňových kaší nebo jogurtu.
Klíčky obilovin se dokonce přidávají do těsta na pečení domácích chlebů, klíčky luštěnin jsou zase skvělou přísadou do karbanátků.
Musím klíčky ihned zkonzumovat, nebo je možné je uskladnit?
Klíčky nejsou moc vhodné k dlouhému skladování. Pokud je nezkonzumujete ihned, nechte je po propláchnutí co nejdéle osychat a teprve potom je dejte v plastové krabičce do lednice, maximálně ale na tři dny. Před konzumací klíčky zase pořádně propláchněte.